Kuchnia

Przepisy

Gigantyczne ciastko cynamonowe

Składniki:

Ciasto
( ważne: wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)
- 2 i 3/4 (345g) mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
- 1/2 szklanki (120 ml) wody
- 1/4 szklanki (60 ml) mleka
- 3 łyżki masła
- 1 duże jajo

Nadzienie
- 3 łyżki (45g) masła w temperatury pokojowej
- 1 i 1/2 łyżki mielonego cynamonu - 1/4 szklanki (50g) cukru pudru

Polewa waniliowa

- 120 g cukru pudru
- 1 łyżka (15 ml) mleka lub śmietanki
- 1 łyżka (15 ml) syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić olejkiem).

Wykonanie:
1) Połączyć ze sobą wszystkie suche składniki ciasta ( maka w ilości 2 i 1/4 szklanki)
2) Rozpuścić masło dodać wodę i mleko, lekko podgrzać.
3) Połączyć obydwie mieszaniny, dodać jajko i zagnieść ciasto delikatnie podsypując pozostałą mąką jeśli zajdzie taka potrzeba. Lepiej nie przesadzać z mąką , czasem potrzeba jej mniej niż w przepisie. Ciasto ma mieć lekką konsystencje.
4) Wyrabiać 3-4 min, ciasto jest gotowe gdy delikatnie odchodzi od miski.
5) Uformować kulkę z ciasta przełożyć do naczynia, posypać odrobiną mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcie w ciepłe miejsce na 30 min.
6) Po tym czasie formujemy z ciasta prostokąt, smarujemy wierzch ciepłym masłem i posypujemy mieszaniną z cynamonu i cukru.
7) Ostrym nożem ( lub nożem do pizzy) dzielimy ciasto na 6 równych ok 3 cm pasków.
8) Zwijamy luźno pierwszy pasek i umieszczamy na środku formy do pieczenia, następnie w miejscu gdzie kończy się poprzedni pasek doklejamy luźno kolejny i tak do wyczerpania pasków.
9) Całość przykryć folią aluminiową i odstawićy do wyrośnięcia na 60-90 min. Powinno prawie podwoić swoją objętość.
10) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30-35 min. 15 min przed końcem ciasto można przykryć folią aluminiową żeby zbytnio się nie zarumieniło.
11) Przygotować glazurę z podanych składników dokładnie je mieszając i posmarować przestudzone ciasto. Jeśli ktoś lubi grubą warstwę polewy może dodać więcej cukru i odrobinę soli dla przełamania smaku i taką gęstą masą posmarować ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation