Kuchnia

KOKTAILE i NAPOJE

Zielona owsianka

Owsianka ze szpinakiem, naturalnie słodzona bananem

Jedna z moich ulubionych owsianek, od kiedy w sklepach pojawił się młody szpinak.
Samego szpinaku nie czuć w smaku, ale daje garść cennych wartości odżywczych, no i mega zakręcyony kolor, jak na owsiankę.
Jej przygotowanie zajmuje max do 5 minut, bo płatki czy otręby zalewam wrzątkiem pod wieczór, a rano wystarczy jedynie podgrzać trochę mleka i zmiksować składniki.
Można ją pić jako koktajl lub podać z ulubionymi dodatkami - co kto lubi i ile ma czasu rano.
U mnie jest to zwykle dodatkowa porcja nabiału, owoców, no i coś słodkiego do schrupania.

Smacznie, szybko, kolorowo i do syta :) Na dobry początek dnia.


Składniki (na dwie takie szklanki)

3 łyżki otrębów owsianych (lub płatków)
1 łyżka mielonego lnu
1 szklanka wrzątku
1/2 szklanki mleka (lub więcej)
garść młodych liści szpinaku (przepłukanych, pozbawionych łodyżek)
1 bardzo dojrzały banan
1 mały kubek jogurtu naturalnego
4 ciasteczka belVita (u mnie musli z owocami)


Przed snem otręby i len zalać szklanką wrzątku, zamieszać, przykryć talerzykiem.
Rano podgrzać mleko, po czym przelać do blendera. Dodatkowo umieścić w nim namoczoną mieszanke otrębów i lnu, banana oraz szpinak. Całość zmiksować na gładką, kremową masę.
Podanie: Przygotować dwie wysokie szklanki. Do każdej wlać po połowie jogurtu, a następnie porcje zielonej owsianki. Na wierzch wysypać pokruszone ciasteczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation