Sport i fitness

Odchudzanie

Pierogi z ricottą i szparagami.

60 minut | 4 porcje

Potrzebujesz
Ciasto
320 g mąki (semola rimacinata)
3 jajka
3 łyżki oleju
3 łyżki wody
szczypta soli

Nadzienie
250 g ricotty
100 g startego parmezanu
sól i świeżo mielony pieprz

Szparagi
12 białych szparagów
szczypta soli

Vinaigrette
250 g pomidorków koktajlowych
1 cebula
1 ząbek czosnku
3/4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
garść posiekanego świeżego szczypiorku
sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
1) Mąkę przesypać na blat kuchenny lub stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać jajka, olej, wodę oraz sól. Wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Aż ciasto będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 – 10 minut. Podsypać mąką i przykryć ściereczką.
2) Ricottę wymieszać z parmezanem, solą i pieprzem.
3) Ciasto podzielić na 4 części, podsypać mąką oraz rozwałkować na cienkie prawie prześwitujące podłużne placki. Przekroić na pół wzdłuż długości. W równych odstępach ułożyć po 1/2 łyżeczki nadzienia. Przykryć drugą połową ciasta, delikatnie dociskając przestrzenie pomiędzy nadzieniem, tak aby ciasto się skleiło lecz nie miało powietrza w farszu. Pokroić na równomierne kwadraty, z nadzieniem pośrodku. Można do zrobić radełkiem lub ostrym nożem. Polecam też formę na ravioli, pierogi robią się błyskawicznie.
4) Szparagi obrać obieraczką pomijając główki oraz odłamać twardą końcówkę. Pokroić na małe kawałki, o długości 5cm. Napełnić garnek z zimną wodą i dodać szczyptę soli. Umieścić szparagi w zimnej wodzie i podgrzewać garnek na średnim ogniu. Doprowadzić wodę do punktu wrzenia i gotować przez 5 minut. Odcedzić.
5) Ugotować pierogi w osolonej wodzie, przez 3 minuty do miękkości.
6) W między czasie przygotować sos. Cebulę i czosnek obrać oraz drobno posiekać. Umyć pomidorki i pokroić w ćwiartki. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać pomidorki i ocet. Doprawić solą i pieprzem. Wyłączyć palnik i dodać szparagi.
7) Ugotowane pierogi od razu podać polane ciepłym vinaigrette i szparagami. Posypać szczypiorkiem i pieprzem.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation