Inne

Przetwarzamy co się da

Jabłka w towarzystwie jarzębiny

Składniki:
1 kg jarzębiny,
1 kg kwaśnych jabłek,
½ kg cukru,
½ szk. wody,
kilka goździków.

Sposób przygotowania:
Zebrane najlepiej po przymrozkach lub przemrożone w zamrażalniku owoce jarzębiny obrać
z szypułek, opłukać na sicie i odsączyć z wody. W garnku z grubym dnem gotujemy na małym ogniu, zalaną odrobiną wody jarzębinę, tak długo, aż owoce zaczną pękać. Wówczas dosypujemy do owoców cukier i mieszamy aż się rozpuści. W między czasie myjemy, obieramy i kroimy na cząstki jabłka, bez gniazd nasiennych, dorzucamy je do jarzębiny i smażymy na małym ogniu do miękkości z dodatkiem goździków. Całość trzeba od czasu do czasu, delikatnie przemieszać, by dżem się nie przypalił. Gorącym dżemem napełniamy wyparzone słoiczki, zamykamy je natychmiast, a słoiki pasteryzujemy przez 10-15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation