Kuchnia

placuszki, naleśniki, omleciki

Proste placki bananowe - Trawka Cytrynowa

SKŁADNIKI
1 szklanka mąki pszennej (można zrobić pół na pół z mąką kokosową albo zrobić na mące ryżowej)
2 jajka
1 szklanka mleka
2 banany
3 łyżeczki wiórków kokosowych (można pominąć)
3-4 łyżki oleju kokosowego do smażenia
szczypta soli
Do podania: miód lub syrop klonowy, ulubione owoce, u nas mango i winogrono. Świetne są z dodatkiem wiórków kokosowych, które można też dodać do ciasta.
PRZYGOTOWANIE
Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli. Dzięki temu placuszki będą puszyste bez dodatku proszku do pieczenia.
Banany rozgniatamy widelcem, łączymy z żółtkiem. Dodajemy mąkę, mleko oraz wiórki (jeśli lubimy i mamy) i mieszamy za pomocą rózgi.
Dolewamy białko i mieszamy delikatnie do połączenia składników.
Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju kokosowym z dwóch stron na złocisty kolor. Olej dodajemy stale podczas smażenia gdy tylko patelnia zrobi się sucha.
Polewamy miodem lub syropem klonowym. W wersji na bogato podajemy z ulubionymi owocami. Możemy posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation