Kuchnia

placuszki, naleśniki, omleciki

Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
5 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru pudru
1 szklanka letniego mleka
1 łyżka oleju rzepakowego lub masła
szczypta soli
2 średnie jabłka
+
olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać pokruszone drożdże, cukier i 1/2 szklanki letniego mleka.
Odstawić aby drożdże zaczęły pracować.
Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Do miski z drożdżami dodajemy pozostałą część mleka, łyżkę oleju i sól.
Wyrabiamy energicznie (ciasto będzie dość luźne), dodajemy jabłka i ponownie wyrabiamy.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Ciasto nakładamy porcjami i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Racuchy drożdżowe odkładamy na papierowy ręcznik, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Jeszcze ciepłe racuchy posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation