Ślub

Merry Christmas

Uszka - Przepis - Smaker.pl


Składniki

CIASTO:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka soli
FARSZ:
120 g suszonych grzybów
2 średniej wielkości cebule
1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie)
plaster masła
sól i pieprz
listek laurowy
ziele angielskie
szczypta mielonego kminku

5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Przygotowanie

Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je do miękkości (w wodzie z namaczania) z dodatkiem listka laurowego oraz ziela angielskiego*. Pokrojoną drobno cebulkę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do niej ugotowane grzyby i przesmażamy chwilę do momentu odpowiedniego odparowania wody**. Zawartość patelni studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Farsz doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą mielonego kminku.

* Intensywny wywar z grzybów wykorzystuję do przygotowania barszczu wigilijnego

** Przesmażenie grzybów po ugotowaniu pozwoli na odparowanie nadmiaru wody. Jeśli farsz wydaje nam się zbyt kleisty i mokry, dodajmy do niego odrobinę bułki tartej.

Następnie przygotowujemy ciasto. Mąkę mieszamy z solą i dodajemy do niej olej oraz ciepłą, ale nie gorącą wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk i będzie odpowiednio napowietrzone, a następnie przykrywamy je lnianą ściereczką i odkładamy na około 10 minut, aby "odpoczęło". Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka lub kwadraciki, nakładamy farsz i lepimy...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation