Inne

Całuśnie, Serduszkowo. Miłośnie, Walentynkowo

Czekoladowa babka na czerwonym winie
Czekoladowa babka na czerwonym winie



Jeśli szukacie przepisu na bardzo prosty i zawsze udający się wypiek na Walentynki, polecam Wam właśnie tę babkę. Jest niesamowicie delikatna i puszysta. A zapach czekolady i pomarańczy jaki roznosi się pod domu podczas pieczenia - jest nie do opisania.

Smak czerwonego wina jest bardzo delikatny i przeplata się ze słodyczą i mocnym aromatem czekolady, której smak jest tu jednak dominujący.

Ponadto Wasza Walentynka z pewnością będzie zaskoczona, co jest tym tajemniczym składnikiem ciasta...



Składniki:



* 250 ml czerwonego, półsłodkiego wina

* 125 g miękkiego masła

* 300 g brązowego cukru

* 3 duże jajka

* 200 g mąki

* 60 g kakao

* skórka starta z 1 pomarańczy

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Polewa:



* 100 g gorzkiej czekolady

* 5-6 łyżek kremówki (36%)



Mąkę łączymy z kakao, proszkiem do pieczenia i skórką z pomarańczy.

Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po 1 jajku. Jeśli jajka będą za zimne, z masła utworzą się grudki, ale nie przejmujcie się tym - wszystko wyrówna się po dodaniu mąki.

Kiedy masa maślano jajeczna jest już dokładnie wymieszana, wsypujemy mąkę z dodatkami i wlewamy wino. Miksujemy na najwyższych obrotach do chwili, aż ciasto będzie gładkie i jednolite.

Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy kakao. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 - 45 min ( do suchego patyczka).

Babkę studzimy w formie, a następnie delikatnie wyjmujemy. Idealnie spisze się tu forma sylikonowa, ale mnie i z metalowej babka wyszła bez większych problemów.

Przestudzone ciasto dekorujemy polewą (śmietankę i połamaną czekoladę topimy w kąpieli wodnej i mieszamy do chwili, aż masa będzie gładka).



Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation