Kuchnia

ROZMAITE PYSZNOŚCI

Składniki
Na "kleik mączny":
- 30 g mąki pszennej
- 150 ml zimnej wody
Na ciasto właściwe:
- 375 wysoko glutenowej mąki, chlebowej (dałam pszenną)
- 7 g drożdży instant (lub 14g świeżych)
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki mleka w proszku
- 2 łyżki mleka skondensowanego (pominęłam)
- 75 g cukru
- 2-3 żółtka
- 80 ml śmietany kremówki
- 75 g „kleiku mącznego”
- 50 g stopionego masła
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- żółtko do posmarowania

Przygotowanie
„Kleik mączny”:
Wodę połączyć z mąką (musi być bez grudek), postawić na małym ogniu i cały czas mieszać. Doprowadzić mieszaninę do temperatury 65*C. Można to sprawdzić termometrem kuchennym. Masa stopniowo zacznie gęstnieć, należy energicznie mieszać, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka – konsystencja ma być podobna do ciasta parzonego (ptysiowego). Odstawić do wystudzenia.

Ciasto właściwe:
W osobnej misce wymieszać suche składniki: mąkę, drożdże, mleko w proszku, cukier i sól.
(Jeżeli używamy świeżych drożdży, najpierw z nich przygotowujemy rozczyn: dodemy ciepłe mleko i odrobinę mąki odjęte z reszty składników. Odstawiamy na 15-20min. Po tym czasie mieszamy je z resztą składników).
Oddzielnie wymieszać mokre składniki. Do „kleiku” dodać suche i mokre składniki, wymieszać mikserem. Ciasto wyrabiać do czasu, aż stanie się elastyczne i ciągnące. Gotowe umieścić w misce, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1h, aż podwoi objętość.

Po tym czasie ciasto podzielić na tyle kulek ile chcemy zrobić bułeczek. Z każdej z nich uformować podłużne bułki i układać w odstępach, (bo wyrosną) na wyłożonej papierem blaszce. Pozostawić na 30-45 minut do ponownego wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem. Nagrzać piekarnik do temperatury 180*C. Piec 25 do 30 min. do uzyskania ładnego brązowo-złotego koloru. Studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation