Kuchnia

Kuchnia - przepisy

BABKA CYTRYNOWA WILGOTNA ilovebake.pl
BABKA CYTRYNOWA WILGOTNA

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
250 g cukru
4 jajka
340 g mąki tortowej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka i sok z cytryny
aromat cytrynowy (opcjonalnie)

SKŁADNIKI NA LUKIER:

1 szklanka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1-2 łyżki gorącej wody

Wszystkie składniki na babkę powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Masło miksujemy razem z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku. Cały czas miksując dodajemy stopniowo suche składniki. Na koniec łączymy z sokiem oraz skórką z cytryny oraz aromatem cytrynowym (opcjonalnie). Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i środek ciasta lekko przecinamy nożem aby ładnie pękło. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy ciasto przy lekko uchylonych drzwiczkach na około pół godzin. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation