Kuchnia

Modraczek7

Ciasto cytrynowe | Składniki:

1 szklanka + 3 i 0.5 łyżki cukru
1.5 szklanki + 1 łyżka mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
0.5 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 22%
3.5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Skórka otarta z 3 cytryn
6 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła
Lukier cytrynowy: 0.5 szklanki cukru pudru i sok z 1 cytryny
Piekarnik nagrzej do temperatury 175° C i przygotuj foremkę – keksową , lub o kształcie widocznym na zdjęciu. Natłuść ją masłem i posyp mąką.
Wymieszaj mikserem na wolnych obrotach: mąkę, cukier oraz proszek do
pieczenia.
Dodaj lekko roztrzepane jaja i dalej na wolnych obrotach mieszaj aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Połącz masło ze śmietaną i sokiem z cytryny, ubij trzepaczką i dodaj do reszty. Dobrze wymieszaj, napełnij foremkę i piecz ok. 60 minut, aż wykałaczka będzie czysta.
Wystudzone ciasto pokryj lukrem cytrynowym. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation