Kuchnia

Przetworki na zimę

buraczki z papryką

3 kg niewielkich buraczków (użyłam odmiany burak opolski, podłużny)
1 kg papryki słodkiej (miałam najzwyklejszą żółtą)
5 średnich cebul

zalewa:
250 ml wywaru z buraków
250 ml octu 10%
1 łyżka soli (z malutką górką)
3/4 szklanki cukru


Buraczki obrać, ugotować (bez soli), ostudzić, a potem zetrzeć na dużych oczkach.

Szklankę wywaru z buraków zagotować z octem, cukrem i solą, wrzucić pokrojoną w paseczki paprukę i posiekane cebule, wszystko razem gotować na małym ogniu przez około 7 minut pod przykryciem, często mieszać.
Gorącą zalewę wlać do startych buraków, wymieszać, schłodzić do temp. pokojowej.
Nakładać do słoiczków (najpierw gęstą masę do każdego, na końcu dopełnić zalewą pozostałą w misce).

Pasteryzować przez 15 minut (w przypadku słoiczków 300 ml wystarczy 10 minut), studzić w normalnej pozycji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation