Kuchnia

jedzonko

Tagliatelle carbonara

Potrzebujemy:
300 g makaronu tagliatelle
6 plastrów szynki prosciutto
100 ml masła
100 ml białego wina
6 żółtek
50 g startego parmezanu
50 g świeżo startego sera pecorino
świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente, według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie porwij prosciutto na paski i usmaż na chrupko ma maśle. Wlej na patelnię wino i gotuj przez minutę, aby powstał sos. 4 żółtka wymieszaj z połową sera, dodaj odrobinę pieprzu i odstaw.
2. Ugotowany makaron dodaj do sosu i wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj żółtka i wymieszaj ponownie, pod wpływem gorącego makaronu żółtka się zetną. Rozłóż makaron z sosem na dwa talerze, posyp resztą sera. Do każdej porcji dodaj jeszcze po jednym żółtku i podawaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation