Pyzy ziemniaczane
Zasada tworzenia pyzów jest prosta. Pół na pół ziemniaków gotowanych i surowych. Szukajcie dobrych odmian ziemniaków, aby były sypkie i mączyste. Z młodych ziemniaków pyzy wychodzą słabo.
Najlepsze są ziemniaki stare, część najlepiej ugotować dzień wcześniej. Doskonały smak pyzy ziemniaczane zawdzięczają okrasie, ja uwielbiam boczek surowy gotowany. Takie skwareczki toż to rozpusta.
Składniki:
1 kg ziemniaków surowych
1 kg ziemniaków ugotowanych
10 łyżek mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
30 dag boczku
Przepis
Można nadziewać nasze pyzy ugotowanym i zmielonym mięsem, ale dziś wersja saute. Zaczynamy od ugotowania 1 kg ziemniaków. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Po przestudzeniu mielimy je, najlepiej, aby miały temperaturę pokojową.
Surowe ziemniaki trzemy na oczkach do placków ziemniaczanych - tych najmniejszych. Następnie układamy na bawełnianej ściereczce, nad miseczką, na sicie, aby odciekły. Po 15 minutach chwytamy ściereczkę i zwijając ją ciasno, wyciskamy nadmiar płynu spod ziemniaków.
W dużej misce umieszczamy przeciśnięte ugotowane ziemniaki, odciśnięte surowe oraz zebraną skrobię - to ten gęsty płyn znajdujący na dnie miski, do której wyciskaliśmy soki z ziemniaków (wodę z wierzchu należy wylać, korzystamy tylko z tego co pozostało na dnie). Całość doprawiamy solą, pieprzem.
Dodajemy mąki ziemniaczanej. I tutaj w zależności od odmiany ziemniaków ok. 10 łyżek. Należy jednak próbować. Warto ugotować jednego pyza i sprawdzić czy się nie rozpada.
Do osolonego wrzątku wrzucamy uformowane uprzednio i czekające na omączonym blacie pyzy wielkości orzecha włoskiego lub tak jak ja mandarynki. Gotujemy je 7 minut - małe, 12 minut duże. Najlepiej wyjąć jedną pyzę i spróbować.
Podajemy je z podsmażonymi kawałkami boczku. Smacznego!
pierogi ukraińskie
Składniki:
ciasto
3 szklanki mąki ( użyłam tortowej )
1 szklanka ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
1 jajko ( opcjonalnie )
farsz
6 ziemniaków średniej wielkości
100 g suszonych grzybów
2 cebule
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać na stolicę. Na środku zrobić "dołek", dodać jajko, sól i olej. Powoli mieszać ręką, stopniowo dolewając wodę. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut.
Ziemniaki ugotować. Przestudzić. ugnieść tłuczkiem lub przepuścić przez praskę do ziemniaków.
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut, następnie gotować ok. 10 minut. Odcedzić i pokroić w kostkę ( ja przekręciłam przez maszynkę ).
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle lub oleju.
Grzyby i cebulę dodać do ziemniaków i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto cienko rozwałkować, wycinać z niego koła o średnicy szklanki. Na środek każdego nakładać łyżeczkę farszu. Brzegi pierogów dobrze zlepić.
Tak przygotowane pierogi wrzucać na osolony wrzątek. Zamieszać. Gotować ok. 2 minut od wypłynięcia na wierzch.
Podawać ze skwarkami lub roztopionym masłem.
Knedle z białym serem i wiśniami
Składniki ciasto:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
Składniki nadzienie :
500g twarogu
1 opakowanie cukru waniliowego
4-5 łyżek drobnego cukru
1 żółtko ( najlepiej z dużego jajka L)
wiśnie z kompotu
Składniki dodatkowe :
sól
roztopione masło do polania
starta gorzka czekolada
Przygotowanie ciasta :
Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków stopniowo dodawaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na koniec wbij jajko i dokładnie wyrabiaj ciasto.
Przygotowanie nadzienia :
Do miseczki wrzuć twaróg. Dodaj cukier waniliowy, cukier drobny oraz żółtko. Wszystko dokładnie połącz rozgniatając twaróg widelcem. Wiśnie odsącz z kompotu i posiekaj drobno. Wrzuć do serka i delikatnie wymieszaj.
Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku, aż kluski wypłyną na wierzch. Knedle polej masłem i posyp startą gorzką czekoladą.
"Kluski śląskie ze szpinakiem i serem feta"
Składniki:
2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 jajka
1,5 kg ziemniaków
300 g szpinaku
półtorej łyżeczki soli
1 ząbek czosnku
pęczek szczypiorku
300 g wędzonego boczku
4 łyżki oleju
kawałeczek masła
woda
100 g sera feta
2 łyżeczki przyprawy ognistej
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości w mundurkach, w osolonej wodzie. Następnie hartujemy je zimną wodą i obieramy ze skórki. Gorące przeciskamy przez praskę wraz z czosnkiem i szpinakiem.
Do masy dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną, pół łyżeczki soli oraz jajka. Wyrabiamy ciasto. Następnie oprószamy lekko dłonie mąką ziemniaczaną i formujemy kluseczki. W tym samym czasie wstawiamy wodę - około dwóch litrów, solimy pozostałą solą i wlewamy dwie łyżki oleju.
Na patelni podsmażamy drobno posiekany boczek, doprawiamy go ognistą przyprawą.
Kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy od momentu wypłynięcia przez 2 - 3 minuty. Gotowe odsączamy i układamy na wierzchu kawałek masła.
Podajemy z podsmażonym boczkiem, świeżo ściętym szczypiorkiem i serem feta.
http://podniebiennepieszczoty.blox.pl/2014/04/Kluski-slaskie-ze-szpinakiem-i-serem-feta.html
Zapiekanka makaronowa z porem -
Składniki:
makaron świderki - 1 op.
por - 1 szt.
cebula - 1 szt.
czosnek - 2
wędlina - 10 dag
pieczarki - 40 dag
żółty ser - 25 dag
vegetta, pieprz, curry, troszkę śmietany 30 %, oliwa z oliwek, zielenina typu: koperek, natka pietruszki. wszystko wg uznania.
Sposób przyrządzenia:
Makaron gotujemy w wodzie w/g przepisu, Cebulkę, pora, dusimy na oliwie tak aby sie zeszkliło. Dodajemy czosnek z praski. Następnie kroimy wędlinę w kosteczkę i pieczarki. Wszystko razem łączymy w garnku i dusimy jeszcze chwilkę. Przekładamy do posmarowanego masłem naczynia szklanego . W miseczce mieszamy kilka łyżek śmietany i starty ser. Polewamy całość. Posypujemy zieleniną. (koperek, pietruszka) Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na chwilkę, tak aby stopił się serek.
PIECZONE PIEROGI Z KURCZAKIEM
Na ciasto:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
ok. 1 szklanki ciepłego mleka
10g drożdży
1 łyżka oliwy
sól
Farsz:
pół zmielonego fileta z kurczaka
pół małej papryki pokrojonej w kostkę
1 mała cebula
ząbek czosnku
łyżka oliwy
przyprawy: pieprz, przyprawa do kurczaka, oregano, bazylia itp.
Wykonanie ciasta:
Drożdże rozrobić z mlekiem i odstawić na ok. 10 minut. Do miski wsypać przesianą mąkę i sól. Dodać mleko z drożdżami, oliwę i zagnieść ciasto. Dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Wykonanie farszu:
Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Następnie dodać paprykę pokrojoną drobniutko w kostkę i wyciśnięty czosnek. Po chwili dodać przyprawionego kurczaka i usmażyć wszystko.
Ciasto rozwałkować, nałożyć farsz i ulepić pierogi. Piec w nagrzanym do 180* piekarniku przez 20 minut. Podawać z dodatkiem sosu czosnkowego. SMACZNEGO!
Przepisy Fit
Skład:
100 g brokułów
50 g cukinii
30 g żytniego makaronu razowego
1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
1/4 czerwonej papryki
1 jajko
1 łyżka chudego serka kanapkowego lub homogenizowanego
1 łyżka utartego sera typu camembert (użyłam sera o niskiej zawartości tłuszczu)
świeżo zmielony pieprz
szczypta soli + sól do gotowania
1 łyżeczka suszonej bazylii
Brokuły wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotujemy przez 4 minuty.
Makaron gotujemy aldente.
Cukinie kroimy w plastry, a następnie w ćwiartki, cebule siekamy w kostkę.
Warzywa oraz makaron łączymy razem i wkładamy do naczynia żaroodpornego,
następnie w kubeczku roztrzepujemy jajko z serkiem, przyprawami oraz utartym
camembertem, dodajemy również utarta na dużych oczkach tarki czerwoną paprykę
i całość wylewamy na wcześniej włożoną do naczynia zawartość.
Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
Tarta brokułowa z kurczakiem i kukurydzą
Składniki:
Ciasto kruche:
- 200g mąki
- 120g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka wody
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie:
- 1 nieduży brokuł
- mała pierś z kurczaka (ok. 40-50 dkg)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka octu balsamicznego – opcjonalnie
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- po 1/3 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) i cynamonu – opcjonalnie
- szczypta mielonego imbiru
- 10 dkg mozarelli lub żółtego sera
- ½ puszki kukurydzy konserwowej
- 1 duże opakowanie śmietany 18% (330g)
- 3 jajka
- sól, pieprz
Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę lub paski. Jeśli mamy nieco czasu można zamarynować mięso z dodatkiem przypraw, octu, czosnku, oliwy i wstawić do lodówki na godzinę. Jeśli nie, to podsmażamy doprawione mięso na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.
Ciasto: Mąkę przesiać przez sito, wysypać na stolnicę lub do dużej miski. Wbić jajko, dodać masło pokrojone na kawałki, sól i wodę. Zagnieść ciasto. Foremkę do tarty lub okrągłą tortownicę wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować i włożyć od foremki. Nakłuć widelcem, by równomiernie wyrosło. Podpiec przez 15 minut w temperaturze 200 ˚C.
Nadzienie: Brokuły umyć, odciąć łodygi i podzielić na różyczki. Obgotować w osolonej wodzie przez 5 minut bez przykrywania garnka (zachowają wówczas zielony kolor). Odcedzić.
Śmietanę wymieszać z jajkami w miseczce, doprawić solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto wyłożyć wpierw brokuły, kurczaka i kukurydzę. Następnie polać tartę sosem śmietanowo-jajecznym. Na koniec posypać starta mozarellą albo żółtym serem.
Zapiekać tartę jeszcze przez 25 minut w temp. 200 ˚C. Podawać gorącą, pokrojoną na kawałki.
Smacznego!
4 gotowane jajka posiekane w kostke, avocado duże posiekane w kostkę, łyżka jogurtu naturalnego, łyżeczka curry, sól. Wymieszać. Zawinać w tortillę lub naleśnika.
Moje Dietetyczne Fanaberie: Placuszki bez mąki z oliwkami i porem
Placuszki bez mąki z oliwkami i porem
Przepis na 1 porcję (ok 6 placuszków)
1 jajko + 1 białko jaja
3 łyżki posiekanego pora
20 g zielonych oliwek
3 łyżki otrębów pszennych (lub np owsianych)
1 opakowanie serka wiejskiego light (150g)
1 łyżeczka oregano
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz
posiekany szczypiorek do posypania
Jajko roztrzepujemy lekko w naczyniu, dodajemy otręby i przyprawy (oliwki są słone, serek wiejski odrobinę również, więc możemy spokojnie pominąć dodatek soli, lub dodać jedynie szczyptę).
Oliwki oraz pora siekamy drobno i dodajemy do jajka.
Z serka wiejskiego odlewamy płyn i same granulki dodajemy do reszty składników i dokładnie mieszamy.
Po 2 łyżki otrzymanej masy nakładamy na dobrze rozgrzaną patelnię formując w miarę okrągłe placki. Patelnię przykrywamy, aby góra szybciej się ścięła i smażymy na średnim ogniu kilka minut, po czym obracamy delikatnie na druga stronę.
Możemy również, tak jak wspomniałam w opisie usmażyć całość tworząc omlet.
Placuszki podajemy z posiekanym, świeżym szczypiorkiem lub np. polane jogurtem naturalnym.