Inne

słodkości

Lekki sernik na zimno z truskawkami

Składniki na keksówkę o wymiarach dna 10x30 cm

Spód:



* ok 10-11 biszkoptów lady fingers



Warstwa serowa (podaję składniki na 1 warstwę, a w sumie będą 2 takie warstwy):



* 200 g naturalnego serka homogenizowanego

* 200 ml śmietanki kremówki

* 1 Śnieżka

* 1,5 - 2 łyżki cukru pudru

* 2 płaskie łyżeczki żelatyny

* 70 ml wrzątku



Warstwa truskawkowa:



* 250 - 300 g mrożonych truskawek

* 1 galaretka truskawkowa

* 300 ml wrzątku



Dodatkowo:



* świeże truskawki do dekoracji

* opcjonalnie bezy do dekoracji



Jeśli nie posiadacie keksówki z wyjmowanym dnem, należy wyłożyć ją folią spożywczą lub aluminiowa.

Na spodzie keksówki układamy biszkopty.

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy do temperatury pokojowej (od czasu do czasu należy ją zamieszać, aby nie osadziła się na dnie szklanki).

Serek łączymy z kremówką, cukrem i Śnieżką. Ubijamy na najwyższych obrotach przez około 30 sekund, aż masa zgęstnieje, a następnie wlewamy do niej żelatynę i miksujemy jeszcze kilka sekund. Gotową masę natychmiast przekładamy na biszkopty, uszczelniamy nią boki formy i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

W czasie kiedy masa serowa zastyga galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątki u studzimy ją do temperatury pokojowej.

Zamrożone truskawki przekładamy na talerz, po około trzech kwadransach (kiedy delikatnie się rozmrożą) kroimy je na ćwiartki i układamy na masie serowej. Zalewamy je galaretką i ponownie sernik wstawiamy do lodówki.

Po około godzinie przygotowujemy kolejną drugą warstwę serową (w taki sam sposób jak poprzednią), wykładamy na zastygniętą galaretkę, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki, na co najmniej z godziny.

Przed podaniem wierzch sernika dekorujemy świeżymi truskawkami, listkami mięty lub bezami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation