Kuchnia

kluski ,kartacze,pierogi i inne

Pierogi z ziemniakami i serem feta

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki gorącej wody
¼ szklanki zimnej wody
sól do smaku.

Nadzienie:
50 dkg ugotowanych ziemniaków
25 dkg sera feta
2 łyżki skwarków z wędzonego boczku
2 posiekane drobno, zezłocone na wytopionym tłuszczu z boczku
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz.

Sposób przyrządzenia:
Mąkę wymieszać z solą, przesiać do miski przez sito, dodać gorącą wodę, energicznie wyrobić widelcem starając się rozcierać powstające grudki, przykryć, odstawić na kilka minut, dodać zimną wodę, ponownie wymieszać. Teraz odstawić na kolejne 15 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat kuchenny i wyrobić ręcznie na jednorodną, gładką masę. Odkrawać po kawałku, rozwałkować cienko. Wykrawać szklanką kawałki ciasta.
Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa, ser rozkruszyć widelcem. Składniki farszu wymieszać, przyprawić. Na wykrojone krążki ciasta nakładać farsz, złożyć, dokładnie skleić brzegi. Gotować we wrzątku 5 minut. Przed podaniem polać tłuszczem ze skwarkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation