Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto gofrowe po upieczeniu powinno mieć idealnie kruchą konsystencję. Do jego przygotowania potrzebne ci będą 2 szklanki mąki, 2 szklanki mleka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru pudru, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, 2 jajka oraz szczypta soli.
Jak połączyć składniki na gofry?

Na początek oddziel białko jaja od żółtka. Białka ubij na sztywną masę w oddzielnym naczyniu. Żółtka połącz z resztą składników i miksuj je do momentu uzyskania gładkiej konsystencji ciasta. Na koniec dodaj do niego białka i delikatnie wymieszaj całość drewnianą łyżką. Gofry piecz w gofrownicy przez ok. 2-3 minuty.

Komentarze

Basia Bogucka 7 lat temu
Podobne ciasto robiłam, tyle że dodawałam normalny cukier i pół szklanki na takie proporcje. Mam w domu 3 różne gofrownice i powiem szczerze, że ta chrupkość tez mocno zależy od sprzętu. Starą dobrą PROFI gofrownicę mam i mimo że ma już kilka ładnych lat najbardziej kruche gofry z niej wychodzą. Później od teściowej dostałam jakąś z marketu to po pierwszym użytkowaniu wylądowała na końcu szafki bo teflon odchodził płatami mimo że drewnianej łopatki używalam.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation