Kuchnia

Drink me

Chłodnik OgórkowySkładniki na 2 szkl:
4 ogórki gruntowe
500ml kefiru
mały pęczek szczypiorku
mała gałązka rozmarynu
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
Zblenduj razem wszystkie składniki, przelej do szklanek i już.

Sugestie: Możesz zrezygnować ze szczypiorku i rozmarynu. Kefir możesz zastąpić maślanką lub jogurtem naturalnym. Jeśli chcesz możesz dodać odrobinę chłodnego bulionu z drobiu lub warzywnego. Przed podaniem najlepiej schłodzić lub użyj dobrze schłodzonego kefiru i podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu. Jeżeli masz pewność, że ogórki nie były pryskane nie musisz ich obierać; wystarczy, że dobrze je wyszorujesz pod bieżącą wodą.

Wersja light: Użyj kefiru, maślanki lub jogurtu z obniżoną zawartością tłuszczu.

Pytanie: Co jeszcze mogę dodać do takiego chłodnika?
Odpowiedź: Polecam rzodkiewkę, młodą cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kiszone lub konserwowe ogórki, natkę pietruszki, natkę koperku lub dowolne ulubione zioła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation