Kuchnia

Sosy, dipy, kremy

Chutney pomidorowo-śliwkowy

Chutney śliwkowo-pomidorowy to gęsty, pikantny sos, który jest świetnym dodatkiem do pieczonych mięs i serów.

Jest słodko-kwaśny, śliwki dodają fajnego smaku, ale nie dominują w tym sosie. Jest bardzo aromatyczny dzięki przyprawą takim jak kolendra, kmin rzymski, czosnek i imbir.

Składniki
1kg pomidorów

0,5 kg śliwek węgierek
3 duże ząbki czosnku
2 łyżki pokrojonego imbiru
pół łyżeczki kminu rzymskiego
pół łyżeczki kolendry
pół łyżeczki pieprzu w ziarenkach
1,5 łyżeczki soli
80 ml białego octu winnego
3-5 łyżek cukru
Przeskanuj poniższy kod w swoim telefonie aby uzyskać listę składników

qr code ingredients




Przygotowanie
chutney pomidorowo śliwkowy
Pomidory najlepiej nakłuć i wrzucić do wrzątku na 3 minuty, przełożyć do zimnej wody i ściągnąć skórki. Pomidory kroimy w drobną kostkę. Najlepiej będą nadawały się pomidory odmiany lima, która zawiera bardzo mało pestek, a dużo miąższu.

Ze śliwek pozbywamy się pestek i kroimy je w kostkę ok 5mm.

śliwki i pomidory w sosie pomidorowym
Do garnka, najlepiej takiego o dużym dnie, wkładamy pokrojone pomidory i śliwki, gotujemy na średnim ogniu ok 20 minut co chwilę mieszając, aby sok z pomidorów i śliwek szybciej odparował. Później musimy uważać, aby śliwki nie przywarły do dna.

Jak nasz sos będzie dość gęsty, dodajemy bardzo drobno posiekany czosnek, imbir i wszystkie przyprawy, kmin rzymski, kolendrę, pieprz, sól, ocet i cukier. Wszystko mieszamy i gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy jest odpowiednio słodko-kwaśny (na ciepło ocet jest o wiele bardziej wyczuwalny niż na zimno).

Gotowy sos przelewamy do słoików, jeśli używamy słoików typu twist, wystarczy je zakręcić i odwrócić do góry dnem, aż słoiki ostygną. Jeśli używacie słoików typu weck po zamknięciu trzeba je pasteryzować przez 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation