Kuchnia

Wypieki

Tarta z gruszkami i kremem budyniowym

Składniki:Ciasto:
250g mąki
100g zmielonych orzechów laskowych
szczypta soli
100g cukru
200g zimnego masła
1 jajkoWierzch:
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
2 łyżki cukru
350ml mleka
250g serka mascaropne
1-2 łyżeczki cukru pudru
3 duże gruszki
1/2 l białego wina
1/2 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
1 opakowanie cukru waniliowego
2-3 łyżki płatków czekoladowych do posypania lub startej czekoladyCiasto:
1. Wymieszać razem mąkę, orzechy, sól i cukier. Dodać posiekane masło i jajko, szybko zagnieść ciasto i wstawić je na 1 godzinę do lodówki.Wierzch:
2. W między czasie ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko użyć 400ml mleka i dodać dwie łyżki cukru. Odstawić do ostygnięcia.

3. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę o średnicy 28cm (można wylepić ręcznie). Gęsto ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 200oC (na funkcji góra-dół) przez około 20 minut, aż ładnie się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. 4. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. 5. Wino, sok z cytryny, 1/2 szklanki wody i cukier waniliowy zagotować. Dodać gruszki i dusić je przez około 10 minut (jeśli gruszki są bardzo twarde można je potrzymać troszkę dłużej). Owoce odcedzić i poczekać, aż ostygną.6. Serek mascarpone wymieszać energicznie łyżką z budyniem i cukrem pudrem. Gotowym kremem budyniowym posmarować upieczone kruche ciasto, na wierzchu poukładać gruszki i posypać płatkami czekoladowymi lub startą czekoladą. Przed podaniem dobrze jest schłodzić tartę w lodówce przez około 1-2 godziny (jeszcze lepiej smakuje na drugi dzień).Udanych wypieków:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation