Kuchnia

obiad

Zapiekanka z kurczaka i fasoli | Blog kulinarny - codojedzenia.pl

Składniki:

na 5 porcji

5 piersi z kurczaka, jeśli bardzo duże to wystarczą 3
4 łyżki oliwy
1 czosnek, przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka nation kolendry
1 łyżeczka nation kminu rzymskiego
½ łyżeczki płatków chili
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka curry w proszku
3 łyżki chili sosu
250 g pomidorów koktajlowych
500 g mieszanej fasoli, u mnie jaś,cannellini i ciecierzyca z kartonika
1 doniczka kolendry
sól do smaku
Ryż z kalafiora

1 mały kalafior
1 czerwone chili
pęczek dymki ze szczypiorkiem
2 ząbki czosnku
garść świeżej kolendry
Chilidressing

300 ml crème fraîche
4 łyżki chili sosu
50 g sera feta, pokruszonego
Wykonanie:

Piersi z kurczaka podziel na mniejsze porcje, jeśli są bardzo duże.
Nasiona kminu rzymskiego i kolendry upraż na suchej patelni, a następnie zgniedź w moździerzu. W naczyniu wymieszaj oliwę z chili sosem, uprażonymi przyprawami, curry, oregano, płatkami chili i papryką.
Dodaj teraz piersi z kurczaka i wymieszaj tak, aby całe mięso było pokryte marynatą. Wrzuć kurczaka na rozgraną patelnię i zrumień lekko. Wyjmij na żaroodporne naczynie.
Odcedź fasolę i wysyp na tą samą patelnię co smażyliście kurczaka. Niech fsola przejdzie marynatą. Teraz ułóż fasolę między porcjami kurczaka, a następnie powtykaj pomidory koktajlowe. Nie ukfiadaj pomidorów na kurczaku.
Włóż zapiekankę do nagrzanego piekarnika i zapiecz przez 20 minut na 180ºC (termoobieg).
W międzyczasie ugotuj kaszę na sypko, u mnie prażona gryczana i zrób ryż z kalafiora. Poszatkuj kalafior za pomocą robots. Posiekaj drobno dymkę, chili i czosnek. Podsmaż na patelni cebulę, czosnek i chili, a potem dodaj kalafior. Smaż przez 5 minut. Wymieszaj kalafior z kolendrą przed podaniem.
Wymieszaj wszystkie składniki do dressingu.
Podawaj kurczaka z warzywami, kaszą , kalafiorem i chili dressingiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation