Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

tarta z kurczakiem, porem, brokułami i pieczarkami.

przepis prawie taki sam jak na ostatnią tartę, tu z dodatkami.

składniki:
mięso z kurczaka (może być z wczorajszego rosołu, może być specjalnie na tę okazję, u nas była to pojedyncza pie
rś z kurczaka)
mały por
jeden brokuł
400g pieczarek
200g sera żółtego
300ml mleka
4 jajka

ciasto:
1,5 szklanki mąki
125g masła
1 żółtko
łyżka śmietany 18%
szczypta soli

masło z mąką rozetrzeć w dłoniach, dodać resztę składników i dokładnie zagnieść na gładkie ciasto. zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 20 min. schłodzonym ciastem wyłożyć natłuszczoną formę, nakłuć spód widelcem i zapiekać ok. 10 min. w temperaturze 175*c.

jeśli kurczak jest surowy drobno kroimy i podsmażamy z dodatkiem ulubionych przypraw, jeśli jest to kurczak wcześniej gotowany lub grillowany rozdrabniamy. na maśle podsmażamy pieczarki, solimy, pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojonego pora i dusimy jeszcze kilka minut. brokuł podzielony na drobne różyczki blanszujemy ok. 2 minuty w osolonym wrzątku, odcedzamy i dodajemy do pieczarek. warzywa łączymy z kurczakiem, dodajemy pieprz.
farsz rozłożyć na podpieczonym spodzie, wierz posypać startym serem.
w osobnym naczyniu rozmieszać mleko z jajkami i zalać tym tartę.
temperaturę w piekarniku obniżyć do 160*c i całość zapiekać jeszcze ok. 30 min.

uwaga, jeśli kawałki brokuła są za duże i wystają ponad tartę mogą się przypalić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation