Kuchnia

Cupcakes

Muffinki z białą czekoladą

Składniki:

150 ml mleka (2/3 szklanki)
150 g masła (3/4 kostki)
100 g białej czekolady (1 tabliczka)
1 łyżeczka cukru waniliowego
200 g mąki (1,5 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
110 g cukru (2/3 szklanki)
szczypta soli
2 roztrzepane jajka

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier waniliowy, białą czekoladę połamaną na kostki oraz pokrojone masło. Podgrzewamy na małym ogniu powoli mieszając, aż czekolada i masło rozpuszczą się. Odstawiamy do ostudzenia w chłodne miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 160ºC. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem, sodą i solą. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Do wystudzonej masy czekoladowej wlewamy dwa roztrzepane widelcem jajka – dokładnie mieszamy. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką do połączenia się składników (nie dłużej). Blaszkę na muffiny wykładamy papilotkami. Napełniamy je masą do 3/4 wysokości. Muffinki z białą czekoladą wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut.

Jeśli kochacie białą czekoladę - możecie rozpuścić pół tabliczki z dwoma łyżkami kremówki – uzyskamy pyszną polewę z którą muffiny będą jeszcze bardziej pyszne i czekoladowe
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation