Kuchnia

racuchy, pączki,gofry, faworki,oponki

Przepiśnik kuchenny: Faworki.

Składniki : ( 2 pełne talerze faworków)
źródło: White Plate
0,5 kg mąki
4 żółtka
2 łyżki octu
szczypta soli
200 g śmietany 12% lub 18% (10 pełnych łyżek)
olej lub smalec do smażenia w głębokim tłuszczu
cukier puder do posypania faworków
1. Mąkę przesiać na blat, zrobić dołek i w niego wbić żółtka, dodać sól, ocet i śmietanę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
2. 15- 20 minut należy ciasto wybić wałkiem. Uderzamy energicznie w ciasto, następnie składamy je ponownie i znowu wybijamy. Im więcej powietrza wtłoczymy w ten sposób w ciasto, faworki będą kruche i pełne pęcherzyków powietrza. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki.
3. Po tym czasie ciasto dzielimy na kilka mniejszych części (niewałkowane w danej chwili ciasto przykrywamy ściereczką, żeby nie wyschło). Wałkujemy jak najcieniej, ciasto może być jak pergamin. Rozwałkowany kawałek dzielimy na paski, a te następnie na prostokąty. Na środku każdego robimy nacięcie i wywijamy jeden koniec przez ten otwór. 4. Faworki smażymy w głębokim tłuszczu, nagrzanym do 180 stopni, z obu stron na złoty kolor. Wykładamy na papierowy ręcznik, posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation