Kuchnia

maczek

Klopsiki z orzechami
(4 porcje)

Składniki:
150 dag drobno zmielonej wołowiny 1 łyżka oleju
łyżeczka ziołowej przyprawy staropolskiej lub prowansalskiej
łyżka jasnego sosu sojowego
pieprz
sól
Sos:
2 małe cebule
3 łyżki oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
szklanka bulionu warzywnego z kostki
łyżka soku z cytryny
1/4 łyżeczki suszonej mięty
szczypta melisy
kilka gałązek natki pietruszki
cukier lub miód
pieprz
sól

Sposób przygotowania:
Mięso wymieszać z przyprawami, olejem i sosem sojowym, przyprawić solą i pieprzem. W wilgotnych dłoniach toczyć z masy nieduże kulki (mniej więcej o średnicy 2 cm). W głębokim rondlu rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulę, przełożyć ją na talerzyk, odciskając widelcem z tłuszczu, a do rondla włożyć kulki i zrumienić je ze wszystkich stron. Wsypać orzechy i, mieszając, chwilę razem smażyć. Następnie wlać gorący bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym, włożyć cebulę, przyprawić potrawę solą, pieprzem i odrobiną cukru lub miodu, dusić na małym ogniu pod przykryciem 15–20 min. Pod koniec duszenia doprawić sos sokiem z cytryny, rozkruszoną miętą i melisą. Przed podaniem posypać natką. Podawać z ryżem lub kaszą i sezonową surówką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation