Kuchnia

maczek

Sernik Dukana

Składniki:

- 800 g chudego twarogu
- 6 jaj (oddzielić białka od żółtek)
- słodzik (nadający się do pieczenia) ilość według własnego uznania, ok 2 łyżek
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka chudego mleka (w razie potrzeby można dodać trochę więcej mleka)
- kilka kropel wybranego aromatu

Sposób przygotowania:

Przepis na pyszny sernik Dukana, który na pewno pomoże nam przetrwać ciężkie chwile diety. Twaróg mielimy co najmniej 2 razy, następnie do zmielonego sera dodajemy żółtka, słodzik, aromat i mąkę kukurydzianą. Powstałą masę dokładnie mieszamy mikserem, dodajemy szklankę mleka i ponownie mieszamy mikserem. Białka ubijamy i delikatnie dodajemy do naszej masy serowej. Delikatnie mieszamy całą masę. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 – 70 min. Po upieczeniu nasz dukanowy sernik chłodzimy w lodówce. Po ostygnięciu możemy zajadać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation