Kuchnia

przepisy

Składniki:

4 filety z kurczaka (po ok. 250 g każdy)
500 g świeżego szpinaku
150 g mozzarelli
2 ząbki czosnku
1 jajko
8 łyżek bułki tartej bądź gotowej gruboziarnistej panierki
4 łyżki oliwy z oliwek
sól pieprz

Wykonanie:

Filety umyć i osuszyć. Dokładnie rozbić na cienkie kotlety.
Szpinak przebrać, umyć i obgotować w osolonej wrzącej wodzie przez około 2 minuty. Następnie odcedzić i natychmiast przelać zimną wodą. Dokładnie odcisnąć, przełożyć do miseczki. Dzięki temu szpinak zachowa ładny, zielony kolor.
Mozzarellę pokroić na małe kawałeczki. Czosnek obrać i posiekać.
Szpinak wymieszać z mozzarellą i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Na każdy filet wyłożyć ¼ farszu i dokładnie zawinąć mięso. W razie potrzeby można spiąć wykałaczkami.
Następnie ppanierować w rozkłóconym jajku i bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanej oliwie po ok. 7 minut z każdej strony, na małym ogniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation