Hobby

CIACHO

TANIE PĄCZKI
Składniki

1 szklanka mleka
0,5 kg mąki
3 żółtka
1 jajko całe
6 dag drożdży
4 łyżki cukru
8 dag masła lub oleju
szczypta soli
2 łyżki wódki czystej
marmolada
Przygotowanie

Na początek robimy rozczyn z 2 łyżek ciepłego mleka,1 łyżki cukru,1 łyżki mąki i drożdży mieszamy wszystko razem i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Gdy rozczyn już nam wyrośnie przelewamy go do większego pojemnika i mieszamy z resztą składników.A więc dodajemy mąkę,ciepłe mleko,żółtka utarte z cukrem,jajko,szczyptę soli, wódkę i dokładnie mieszamy . Na koniec dodajemy roztopione masło lub olej i nadal mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić nam od ręki.Tak gotowe ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.Następnie najlepiej ręką nabieramy ciasto i formujemy pączki na środek każdego wkładamy marmoladę i tak gotowe "kulki" pozostawiamy np.na podsypanej mąką stolnicy by delikatnie podrosły.Gotowe pączki smażymy w dobrze nagrzanym głębokim tłuszczu do którego polecam dodać 1-2 kieliszki wódki . Dzięki temu pączki nie chłoną tłuszczu , a druga rada smażenie pod przykryciem .Po ostygnięciu pączki polewamy lukrem, posypujemy rozdrobnionymi orzechami bądź czymkolwiek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation