Kuchnia

Chlebek

Proziaki

Składniki:

500 g mąki pszennej
ok.250 ml kefiru lub kwaśnego mleka
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli

-Sodę wymieszać z kefirem/ kwaśnym mlekirm,śmietaną/
-Mąkę przesiać na stolnicę.
-Dodać jajko , mleko z sodą , sól i wyrobić elastyczne ciasto, które powinno być miękkie i niezbyt zbite. W razie potrzeby dodać trochę kefiru lub mąki.
-Przykryć i odstawić na ok.30 minut,
-Ciasto podzielić na 4 części.
-Uformować wałki, które następnie podzielić na mniejsze części.
-Z każdego kawałeczka uformować kulkę,a następnie lekko spłaszczyć w dłoniach formując placuszki grubości ok. 0,5- 1cm.
-Piec na patelni /bez tłuszczu/ lub specjalnie do tego przeznaczonej blaszce z obu stron po kilka minut.
-Należy odpowiednio dostosować temperaturę pieczenia ,by placki upiekły się w środku i nie były zbyt przypieczone z zewnątrz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation