Kuchnia

mięso ,wędliny

Karkówka po cygańsku


SKŁADNIKI:

1-1,2 karkówki wieprzowej
500 g pieczarek
2 duże czerwone papryki
6 średnich cebul
sól
pierz
mąka pszenna do obtoczenia

Sos:
1 szklanka wody
200 g koncentratu pomidorowego
pół szklanki pikantnego ketchupu
2 ząbki czosnku
3 łyżki cukru
3 łyżki octu
1 łyżka papryki w proszku słodkiej
sól
pieprz

WYKONANIE:
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na plastry ok 1 cm. Następnie posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Przyprawione kawałki mięsa obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podsmażone plastry układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę obieramy, kroimy w ósemki, rozkładamy na mięsie. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na pół i wykładamy na cebulę. Paprykę myjemy, kroimy w cienkie paski, wykładamy na pieczarki. Całość lekko przyprawiamy solą i pieprzem.
Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą w miseczce. Gotowym sosem zalewamy mięso.
Naczynie przykrywamy, wstawiamy do piekarnika na około 1,5 do 2 godzin, pieczemy w temperaturze 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation