Kuchnia

kuchnia

Szynka z kurczaka o smaku pizzy

Kasia Gotuje Blog - Moja pasja - Gotowanie

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę 1x1cm, część miksujemy blenderem, albo mielimy w maszynce.

Rozdrobnione mięso mieszamy z solą, solą peklującą, pieprzem, bazylią i oregano, dodajemy 1/3 szklanki wody i wyrabiamy tak długo, aż mięso pochłonie cały płyn.

Paprykę i czosnek kroimy w drobną kostkę, pieczarki kroimy w cienkie paski.

Do przyprawionego mięsa dodajmy pokrojone warzywa i delikatnie całość mieszamy.

Mięso przekładamy do szynkowaru, dociskająć mocno, aby nie zostały puste miejsca. Szynkowar wkładamy do garnka, zalewamy go do 3/4 wysokości i parzymy (czyli gotujemy na bardzo małym ogniu) od momentu zagotowania się wody przez 60 minut.

Szynkowar wyciągamy, ustawiamy do góry dnem, aż ostygnie. Następnie zamknięty przekładamy do lodówki na minimum 10 godzin. Po tym czasie dno szynkowaru zanurzamy w gorącej wodzie i wyciągamy szynkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation