Kuchnia

CIASTECZKA PĄCZKI

Faworki II wg przepisu z 1895r | PrzepisyTradycyjne.pl

Faworki II

Składniki

200 g mąki
5 g masła
3 szt żółtek
1 łyżka kwaśnej śmietany
10 ml rumu
26 g cukru
400 ml oleju
Przygotowanie

W misce ucieram masło dodając po kolei żółtka i wsypując cukier.
Kiedy masa jest już prawie białego koloru dodaję śmietanę, rum i 150 g mąki.
Zaczynam ugniatać ciasto rękoma, dodając resztę mąki.
Ciasto powinno swobodnie odchodzić od rąk. Wyrobione ciasto rozwałkowuję na stolnicy. Ciasto powinno być bardzo cienkie.
Kroję ciasto na paski, następnie na prostokąty. Każdy prostokąt nacinam na środku i przewlekam jeden koniec faworka na drugą stronę.
Rozgrzewam na rondlu 400 ml oleju. Faworki wrzucam na olej i czekam aż się zrumienią. Przewracam je na drugą stronę. Jak tylko faworki są usmażone, wyjmuję je łyżką cedzakową i układam na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym.
Osuszone i odsączone faworki posypuję cukrem pudrem. Z tej proporcji wyjdzie ok. 25 faworków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation