Kuchnia

Pyszności

Szarlotkowe naleśniki pełnoziarniste
Pyszne połączenie kwaśnych jabłek, słodkich naleśników z mąki pełnoziarnistej i wyrazistego cynamonu- dla wszystkich fanów szarlotek, jabłeczników i zdrowych wypieków. Jabłka przeciwdziałają zaparciom, oczyszczają organizm z toksyn, a gotowane są bardziej lekkostrawne. Cynamon jak wspominałam wielokrotnie, jest przyprawą o działaniu przeciwzapalnym, jedzony codziennie zmniejsza poziom cholesterolu, przeciwdziała infekcjom i grzybicom.
Składniki na 3-4 sztuki:
jedno jabłko
łyżka miodu, 2 łyżki ksylitolu lub dowolnej substancji słodzącej
odrobina soku z cytryny
łyżka cynamonu, łyżka oleju rzepakowego
szklanka mleka
jedno jajko
pół szklanki mąki pełnoziarnistej
szczypta soli
opcjonalnie: 3 łyżki serka homo 0%
Najpierw robimy szarlotkowe nadzienie- jabłko obieramy i kroimy na kawałeczki, dusimy pod przykryciem z łyżką miodu, cynamonem i sokiem z cytryny aż do miękkości. Można zblendować, ja wolę kawałeczki. Ciasto robimy mieszając jajko i mleko, następnie dodajemy mąkę, sól, ksylitol, olej, mieszamy trzepaczką i wylewamy cienką warstwę na rozgrzaną patelnię teflonową. Na gotowy naleśnik nakładamy nadzienie i zawijamy w krokiecik, jeśli ktoś lubi mokre nadzienie dodaje najpierw łyżkę serka homo zmieszaną z cynamonem i dopiero na to nakłada jabłka. Podajemy np. z powidłem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation