Kuchnia

Ciasta

pączusie

Składniki (na ok. 20 - 30 sztuk):

90 ml letniego mleka
30 g cukru (2 łyżki)
10 g drożdży
1 żółtko
180 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżka wódki lub innego wysokoprocentowego alkoholu (dałam domowy ekstrakt waniliowy)
50 g schłodzonego masła
olej do smażenia
Cukier puder
Woda lub sok z cytryny



Wykonanie:

Letnie mleko, drożdże i łyżkę cukru mieszamy w garnuszku. Posypujemy odrobiną mąki i czekamy aż zaczyn zacznie bąblować. Dodajemy do niego żółtko. W misce mieszamy mąkę z łyżką cukru i solą. Dodajemy zimne masło. Siekamy nożem, aż powstaną grudki (ja użyłam końcówki do ucierania w moim robocie). Dodajemy zaczyni wódkę i wyrabiamy gładkie ciasto (końcówką do ciasta drożdżowego). Ciasto przekładamy do miski nasmarowanej olejem, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i rozwałkowujmy na grubość ok. 1 cm. Wycinamy maleńkie koła (np kieliszkiem) i odstawiamy je do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 30 minut. W międzyczasie rozgrzewamy tłuszcz do 170 stopni. Wyrośnięte pączuszki smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Odkładamy na ręcznik papierowy. Pączki lukrujemy lub posypujemy pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation