Kuchnia

grzaniec

Zima już przybyła... Trzeba się trochę ogrzać...
Kochani Pełnoletni Jeśli macie w domu winko, musicie koniecznie spróbować tego przepisu do grzanego wina, który pochodzi ze strony: www.justek-gotuje.blogspot.com
1 pomarańcza, sok, skórka
8-10 goździków
5-6 ziarenek czarnego pieprzu
1/3 łyżeczki kardamonu
1/3 łyżeczki cynamonu
1-2 łyżki miodu (lub 4 łyżki cukru, najlepiej brązowego)


Pomarańcze myjemy, parzymy i kroimy na grube plasterki. Do garnuszka wlewamy wino, przyprawy i pomarańcze.
Wszystkie składniki mieszamy w garnuszku i trzymamy na ogniu aż do rozpuszczenia cukru, lub miodu. Podgrzewamy do temperatury 60 stopni i od razu podajemy. Można udekorować cząstkami, bądź plasterkami pomarańczy. Najlepiej podawać w niskich, grubych, szklanych czarkach do miodu pitnego, bądź w ceramicznych lub glinianych czarkach specjalnych do grzańca.
Grzaniec możemy przygotować wcześniej i zlać do butelek. Bezpośrednio przed podaniem podgrzewamy go ponownie i podajemy. To wygodne rozwiązanie dla niezapowiedzianych gości
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation