Kuchnia

ciasta

Francuskie krążki z jabłkami i cynamonem na drugie śniadanie.

Składniki (wychodzi ok. 13 ciasteczek):

Ciasto francuskie:
200 g mąki pszennej
200 g (1 kostka) bardzo zimnego masła, pokrojonego w kostkę
niecałe 1/2 łyżeczki soli
100 ml lodowatej wody (u mnie trochę mniej)

Mąkę przesiej do miski i uformuj z niej kopczyk. Masło i sól dodaj do mąki i rozetrzyj całość lekko palcami. Ważne jest to, aby robić to dość zwinnie, żeby masło się nie nagrzało. Kiedy masło stanie się ziarniste stopniowo dodawaj lodowatą wodę, zagniatając ciasto tylko do połączenia się składników. Ciasto nie powinno być lepkie, w razie czego dodaj troszkę mąki. Gotowe ciasto uformuj w kulę.

Na lekko obsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach mniej więcej 20 x 10 cm. Złóż je na 3 części jak list i obróć o 90 stopni. Znowu rozwałkuj na taki sam prostokąt jak poprzednio i znowu złóż jak list. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20-30 minut.
Czynności te powtórz jeszcze 2 razy tak samo. Przy ostatnim składaniu ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce przez 20-30 minut.

Nadzienie:
kilka jabłek
kilka łyżek wody
cynamon i cukier do smaku

Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w małe kawałeczki. Wrzuć pokrojone jabłka do garnka, dodaj wodę, cynamon i cukier do smaku. Całość gotuj przez chwilę, tłukąc jabłka na papkę. Gotową marmoladę wystudź.

Dodatkowo:
roztrzepane jajko do posmarowania ciasteczek
kilka łyżeczek brązowego cukru
cynamon

Gotowe ciasto rozwałkuj dość cienko na stolnicy. Za pomocą szklanki powycinaj koła z ciasta. Na wyłożoną papierem do pieczenia formę poukładaj wycięte koła. Na każde z nich wyłóż po łyżeczce przygotowanej marmolady. Przykryj to drugim kołem i zlep ze sobą boki, które dociśnij jeszcze widelcem, aby utworzyły się ładne kreseczki. Na górze ciasteczek nożem wytnij dwa otworki wentylacyjne. Ciasteczka posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp z wierzchu mieszanką cukru i cynamonu.

Gotowe ciasteczka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz przez ok. 35 minut, aż ciasteczka ładnie się zezłocą.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation