Kuchnia

śledzie

śledzie piernikowe
składniki:
250g śledzi
0,5l wody
1 cebula
80g rodzynek
garść łuskanych orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2 ziarna ziela angielskiego
4 goździki
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy
1/3 szklanki oleju Kujawski
przygotowanie:
Śledzie moczę w wodzie przez 1 godzinę. Osuszam i kroję w ukośne paski.

Cebulę kroję w kostkę i duszę na 4 łyżkach oleju. Dodaję miód, pozostały olej, przyprawy, rodzynki i posiekane orzechy. Do wystudzonej marynaty dodaję musztardę. Mieszam, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.

W słoiku układam na przemian śledzie i marynatę, aż do wyczerpania składników. Szczelnie zamknięty słoik odstawiam do lodówki.

Porada:

Śledzie są gotowe do jedzenia od razu po wykonaniu, lecz najlepiej zostawić je w szczelnym słoiku w lodówce przez 2-3 dni. Smaki „przegryzą” się, a śledzie nabiorą pysznego piernikowego aromatu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation