Kuchnia

przetwory

pomarańczarka
Składniki:

6 pomarańczy
200 g cukru
1 laska wanilii
1 kora cynamonu
kilka szt goździków
250-300 ml wódki
300 ml wody

Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze dodajmy 250 ml. Odstawiamy do wystygnięcia. Przy pomocy drobnego sita przecedzamy nalewkę, najlepiej dwa razy. Jeśli nie mamy sitka o małych oczkach użyjmy gazy. Nalewkę przelać do butelek, włożyć korę cynamonu i laskę wanilii. Odstawić i przez kolejne pięć dni, codziennie wstrząsamy butelkami. Po pięciu dniach nalewka jest gotowa do picia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation