Kuchnia

mniam! fit

Babeczki z warzywami

Składniki na 2 porcje (6 babeczek):
* 6 jajek
* 5 łyżek komosy ryżowej
* składniki do wyboru: liście szpinaku, pieczarki, papryka
* sól i pieprz do smaku
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* kozi ser (opcjonalnie, ja nie dodałam)


Sposób przygotowania:
Komosę ryżową płuczę na sitku pod bieżącą wodą. Opłukaną komosę wrzucam do garnka i zalewam wodą (1 część komosy na 2 części wody). Całość doprowadzam do wrzenia i gotuję na wolnym ogniu przez ok. 15 min., aż cała woda się wchłonie. Kroję paprykę i pieczarki na spore kawałki i dodaję do rozmieszanych w misce jajek. Kiedy komosa lekko przestygnie wsypuję ją do miski z resztą składników. Na końcu dodaję świeże liście szpinaku i całość dokładnie mieszam posypując solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę wlewam do foremek wysmarowanych wcześniej oliwą z oliwek. Jeśli chcecie, to na wierzch babeczek możecie dodać trochę sera – koziego, parmezanu lub żółtego. Piekę w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez 10-15 min. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation