Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

BUŁKI

Składniki:
mąka pszenna 500 g
masło 1 łyżeczka
woda 270 ml
drożdże świeże 21 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka

Wykonanie:
1. Mąkę pszenną zwykłą 450 przesiać do miski. Rozpuścić i wystudzić łyżeczkę masła, a drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Wszystkie składniki połączyć (sól, mąka, drożdże z wodą, cukier, masło) Ciasto ugnieść na jednolitą masę i pozostawić na ok. 45 min. do wyrośnięcia przykryte ściereczką. przykryte ściereczką.
2. Po tym czasie podzielić ciasto na 7 części. Uformować z kulek bułki i odstawić na 15 min. Następnie przygotowujemy blachę z papierem do pieczenia, oprószamy ją mąką i przekładamy nasze bułki na blachę
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, bułki pieczemy ok. 25 min BEZ TERMOOBIEGU.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation