Kuchnia

kuchnia

Cynamonowe muffinki z jabłkami
i migdałami

Aromatyczne od cynamonu. Chrupiące od płatków migdałowych. Soczyste od jabłek. Smakowite od samego patrzenia, a pyszne od pierwszego kęsa. Takie własnie są te muffinki:) Połączenie różnych struktur: miękkiego ciasta, chrupiących migdałów i soczystych jabłek daje bardzo przyjemne doznania smakowe. "


Składniki:

2 duże jabłka
150 g płatków migdałowych
2 szkl. mąki pszennej
2 jajka
3 czubate łyżki cukru
1/2 kostki masła lub ok. 100 ml oleju
3/4 szkl. mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki cynamonu
szczypta soli


Masło rozpuścić i zostawić do przestygnięcia. Jabłka obrać i pokroić w niedużą kostkę. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać, cukier, cynamon, sól. Jajka rozmieszać z mlekiem, dodać masło. Mokre składniki wlać do suchych, połączyć. Dodać jabłka i ok. 3/4 płatków migdałowych, wymieszać łyżką. Blaszkę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami lub przygotować silikonowe. Papilotki napełniać ciastem do ok. 3/4 wysokości, po wierzchu posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation