Kuchnia

OREO

Brownie z oreo - przepis Marty

Składniki na blachę 21 x 21 cm:
165 g masła
200 g gorzkiej czekolady
4 jajka
165 g trzcinowego cukru
3 łyżki mąki
1 łyżka kakao
szczypta soli
12 ciasteczek Oreo
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C (termoobieg). Masło wraz z czekoladą (połamaną na kawałki) rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka zmiksować z połową cukru. Dodać jego pozostałą część, cały czas ucierając, aż do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Podczas rozcierania masy palcami nie powinniśmy wyczuć cukru.

Następnie dodać roztopioną czekoladę z masłem, wymieszać do połączenia się składników. Na koniec wsypać suche składniki (mąkę, kakao oraz sól). Dokładnie wymieszać. Tak otrzymaną masę przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka oreo pokruszyć i wysypać na wierzch ciasta, delikatnie dociskając.

Piec przez 25 minut, po czym wyjąć z piekarnika i studzić na metalowej kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation