Kuchnia

słodkości

Pełnoziarniste placki ze śliwkami


Składniki

180 g jogurtu naturalnego
2 jajka
2 łyżki oleju roślinnego (użyłam kokosowego) lub roztopionego masła
1 szklanki mąki razowej żytniej (typ 1400)*
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru trzcinowego
szklanka śliwek węgierek lub innych

Do podania: np. syrop klonowy, cukier puder (np. z cukru brązowego) z dodatkiem szczypty cynamonu


Przygotowanie

Do miski wlać jogurt, dodać jajka, roztopiony tłuszcz, rozmieszać rózgą lub przez chwilę mikserem na jednolitą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier, delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.
Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką. Śliwki pokroić na plasterki, usunąć pestki. Nakładać po łyżce masy na patelnię, w masę włożyć pokrojone śliwki i smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 2 minuty (do zrumienienia się spodu), przewrócić łopatką na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2 minuty. Odłożyć na talerz i powtórzyć z resztą ciasta. Podawać polane syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem.

Wskazówki

* lub po pół szklanki mąki żytniej 720 i mąki razowej 2000. Lub w całości mąki razowej orkiszowej lub pszennej typ 1850. Można też użyć zwykłej, białej mąki pszennej w ilości 1 i 1/3 szklanki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation