Kuchnia

kuchnia

Kokosowe ciasteczka jaglane.

Składniki na około 9 sztuk ciastek:
około ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
10 sztuk suszonych daktyli bez pestek
4–5 łyżek wiórków kokosowych
1–2 łyżki oleju kokosowego
garść migdałów

1. Kaszę jaglaną przepłucz, zalej 1½ szklanki wody i gotuj na średnim ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Daktyle zalej wrzątkiem i mocz przez około 15 minut.
2. Następnie ugotowaną kasze zmiksuj razem z daktylami ręcznym blenderem na gładką masę, dodaj wiórki kokosowe, część posiekanych migdałów (zostaw kilka sztuk do dekoracji) i olej kokosowy – porządnie wymieszaj i odstaw na chwilę, aż ostygnie. Powstałą gęstą masę możesz bez problemu spróbować i ew. dodać łyżkę syropu klonowego, jeżeli lubisz słodsze ciasta.
3. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C. Z masy jaglanej formuj kulki, które przekształcaj w płaskie ciasteczka, zwilżając co chwilę dłonie, i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a na ich wierzch dodaj posiekane migdały.
4. Ciastka piecz przez około 30 minut, ewentualnie trochę dłużej, aż będą lekko brązowe i chrupiące (czas pieczenia zależy przede wszystkim od kształtu i grubości ciastek).
5. Upieczone ciacha odstaw do ostygnięcia, a potem zajadaj z mlekiem migdałowym, cieciorellą lub prosto z blachy :) Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation