Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Aktywne Żywienie: Wegańska kostka Rafaello
Składniki (blaszka 17cm):
ciasto:
-100g kaszy jaglanej
-40g mąki kokosowej
-kilka łyżek erytrolu/ksylitolu
-30g oleju kokosowego
-300ml mleka kokosowego / wody

masa:
-1 puszka mleka kokosowego (400ml)
-2 łyżeczki agaru/ (dla mięsożerców 3 łyżeczki żelatyny)
-2 łyżki wiórków kokosowych
-kilka łyżek ksylitolu/erytrol

dodatkowo:
-2 łyżki wiórków kokosowych
-1 łyżka płatków migdałów


Sposób przygotowania:
-kaszę jaglaną prażymy w garnuszku
-zalewamy wodą/mlekiem i gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut
-pod koniec gotowania dodajemy olej i słodzik. Następnie mieszamy i odstawiamy aż trochę ostygnie
-do jeszcze ciepłej kaszy dodajemy mąkę kokosową, mieszamy i blendujemy na gęsty krem
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (ja użyłam sylikonowej - tu nie trzeba papieru) i przekładamy masę
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-ciasto pieczemy 30 minut i studzimy

masa:
-mleko kokosowe wlewamy do garnuszka, dodajemy wiórki kokosowe oraz słodzik
-wszystko dokładnie mieszamy
-dodajemy agar i doprowadzamy do wrzenia (gotujemy około 2 minuty)
-w przypadku żelatyny- najpierw mleko doprowadzamy do wrzenia , zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i szybko mieszamy
-odstawiamy aż trochę stężeje

następnie:
-ciasto kroimy na dwa blaty, nakładamy stężałą masę kokosową (zostawiamy 2 łyżki masy), na to kolejny blat ciasta(lekko dociskamy)
-wierzch smarujemy resztą masy
-posypujemy wiórkami i płatkami migdałów
-wkładamy do lodówki na kilka godzin
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation