Kuchnia

KUCHNIA

Składniki:

5 średniej wielkości ziemniaków
4 szklanki mąki
100 g masła
2 jajka
1/3 szklanki mąki
2 łyżki cukru
50 g drożdży
1 kieliszek wódki
szczypta soli
krem budyniowy:
1 1/2 szklanki mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 żółtka
2 łyżki masła
1/3 szklanki cukru
około 50 ml likieru adwokat
dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Następnie je dobrze dusimy z masłem, aby nie było grudek (można zmielić lub przecisnąć przez praskę). Drożdże kruszymy do miski oraz mieszamy z letnim mlekiem, cukrem i dwoma łyżkami mąki. Zaczyn odstawiamy na około 20 min. do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy przestygnięte ziemniaki, sól, wbijamy jajka, wlewamy wódkę i całość mieszamy. Do masy wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto, aż będzie odstawało od ręki. Ciasto wkładamy do miski, oprószamy mąką i przykryte ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Gdy ciasto wyrośnie lekko je wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i szklanką wycinamy krążki. W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy pączki na złoty kolor. W międzyczasie przygotowujemy krem. 1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mleka mieszamy z mąką i żółtkami. Masę jajeczną wlewamy na gotujące się mleko i cały czas mieszając gotujemy, aż masa zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystygnięcia.
Masło ucieramy i stopniowo dodajemy zimy budyń oraz adwokat. Krem przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i nadziewamy pączki oraz posypujemy je cukrem pudrem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation