Kuchnia

bez mięsa

Spaghetti z sosem brokułowym
Składniki:

500g makaronu
200g śmietanki 30%
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżka masła
1 łyżka parmezanu
1/2 brokuła
sól
szczypta gałki muszkatołowej





Wykonanie:

Makaron ugotować al dente. Brokuł umyć, wrzucić na wrzącą wodę i obgotować 5 minut. podzielić na niewielkie różyczki. Kilka odłożyć.

W rondelku rozgrzać masło. Wrzucić drobno pokrojony czosnek, lekko przesmażyć. Dodać śmietanę i gotować na małym ogniu. Kiedy sos trochę zgęstnieje dodać brokuł. Gotować jeszcze chwilę, aż sos będzie miał konsystencję taką jaką chcecie osiągnąć. Słodka śmietanka ładnie się redukuje, więc nie trwa to długo. Na koniec doprawic solą i białym pieprzem. Gotowy sos połączyć z makaronem i wymieszać. Udekorować odłożonym brokułem i obficie posypać parmezanem. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation