Kuchnia

Deserki

Batoniki energetyczne kakaowe bez pieczenia.

Składniki
1,5 szklanki suszonych daktyli namoczonych w ciepłej wodzie
1 łyżeczka miodu z mleczkiem pszczelim
odrobina ekstraktu z wanilii
1 łyżka oleju kokosowego
½ szklanki migdałów
½ szklanki orzechów nerkowca
½ szklanki jagód goji
½ szklanki siemienia lnianego
½ szklanki nasion chia
1 szklanka wiórków kokosowych
½ szklanki kakao do wypieków

Przygotowanie
Daktyle namoczone w ciepłej wodzie przesypać do blendera. Dodać miód, olej kokosowy i ekstrakt z wanilii.
Zawartość blendera zmiksować na pastę daktylową. To najbardziej nieznośna część przepisu. Blendujemy, następnie otwieramy blender i zeskrobujemy masę, która zebrała się na górze blendera i znowu blendujemy. Robimy tak do otrzymania dość gładkiej pasty.
Pastę daktylową przenieść do osobnej miski.
W blenderze zmiksować migdały, orzechy nerkowca, jagody goji, siemię lniane, nasiona chia i wiórki kokosowe na drobniejsze kawałki.
Zawartość blendera wsypać do miski z pastą daktylową. Dodać kakao i wymieszać, na początku łyżką, później rękoma wyrabiając niczym ciasto.
Masa powinna być stała, dająca się formować, lecz nie za bardzo klejąca się. Jeśli jest zbyt klejąca dodać kakao lub więcej orzechów - jeśli zbyt mało klejąca dodać więcej daktyli.
Masę przenieść do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić tworząc warstwę o wysokości ok. 2 cm. Dokładnie docisnąć palcami i wyrównać.
Formę włożyć do zamrażarki na około 30-40 minut. Po upływie czasu wyjąć, i pokroić na batoniki. Smacznego!

Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 57 g (batonik) Kalorie: 257 kcal Tłuszcze: 16,4 g Węglowodany: 24,4 g Błonnik: 5,8 g Białko: 6,5 g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation