Kuchnia

breakfast

Szybkie bułeczki bez drożdży (8 szt bułeczek)

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
150 ml mleka
40 gram masła
2 jajka do ciasta
1 jajko do posmarowania z wierzchu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli



1. Mąkę, sól i proszek do pieczenia wsypujemy do jednej miski i mieszamy.

2. Następnie dodajemy zimne masło i rozkruszamy całość palcami – coś w stylu robienia kruszonki.

3. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, po czym dolewamy do mąki i wyrabiamy całość na gładką masę/ciasto.

4. Formujemy wałek który dzielimy sobie na 8 równych kawałków. Każdy kawałek „rolujemy” na długość około 25-30 cm, zlepiamy dwa końce tworząc kółeczko, które z kolei dwa razy przeplatamy tworząc „podwójną ósemkę”.

5. Układamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wszelkiego rodzaju posypki typu mak, czy sezam jak najbardziej wskazane.

6. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180’C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation