Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ptysie bez glutenu - najlepsze!

Składniki:(na 12 szt)
CIASTO
100 g mąki ryżowej
60 g skrobi ziemniaczanej
40 g mąki kukurydzianej
100 g masła (może być roślinne)
250 ml wody
2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią
4 duże jajka (L)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
duża szczypta soli
NADZIENIE
600 g schłodzonej śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
oraz:
400 g świeżych malin
cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę, sól i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Wodę wlać do garnka, wsypać cukier waniliowy, dodać masło. Zagotować. Zdjąć garnek z palnika. Wsypać całą mąkę i bardzo energicznie wymieszać masę najlepiej przy pomocy dużej drewnianej łyżki. Postawić garnek na palnik na małym ogniu i jeszcze przez 60 -70 sekund ucierać aż masa stanie się jednolita i błyszcząca. Zdjąć z palnika. Odstawić do przestudzenia na 5 - 10 minut.

Lekko przestudzone ciasto krótko przemiksować mikserem. Do masy stopniowo dodawać po jednym całym jajku cały czas ucierając. Kolejne jajko należy dodać dopiero gdy poprzednie całkowicie wchłonie się w masę. Powstanie bardzo gęste, gładkie ciasto.

Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
Ciasto przełożyć do worka cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskać okrągłe porcje ciasta, zachowując spore odstępy (ciasto mocno urośnie!). Piec 35 - 40 minut, do momentu aż ptysie pięknie się zarumienią. Wyjąć, wystudzić. Tak samo postępujemy z drugą blachą.

Całkowicie wystudzone ptysie przekroić ostrym nożem wzdłuż na pół. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Przełożyć śmietankę do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką. Napełnić ptysie bitą śmietaną. Udekorować gęsto malinami, przykryć drugą częścią ciasta. Oprószyć obficie cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce. Ptysie najpyszniejsze są zaraz po nałożeniu nadzienia.
Smacznego! :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation